SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sojowe bialko

  • [...] kontrolna), niezmieniony gluten kukurydziany (CG), hydrolizat glutenu kukurydzianego (CGH), niezmieniony gluten pszenny (WG), hydrolizat glutenu pszennego, izolat białka sojowego (SPI), hydrolizat białka sojowego (SPIH). Dieta kontrolna zawierała ~13% protein, ~46% węglowodanów, ~40% tłuszczów. Pozostałe diety zawierały ~13% protein, ~77% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10590 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • [...] z zarodków pszenicy, olej sezamowy i kukurydziany. Proteiny: w diecie DASH zaleca się więcej porcji białka pochodzącego z roślin, takich jak: rośliny strączkowe, produkty sojowe, orzechy i nasiona. Białko zwierzęce w diecie powinno składać się głównie z chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2730 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] zdrowia badanych osób? Kolejne przykłady zawierające podobne przekręty: Colin Campbell twierdził, że Chińczycy są zdrowsi, gdyż jedzą mniej mięsa Osoby sprzedające wyroby sojowe twierdziły, że możesz uniknąć chorób serca jedząc tofu zamiast polędwicy. Wszystko by się zgadzało, ale... Japończycy jedzą tylko 8,7 g białka sojowego dziennie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4504 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19727 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10111 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10511 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest mniej niż w pozostałych. Suchar Wraps Tortilla Bezglutenowa Skład: woda mąka ryżowa margaryna roślinna substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol błonnik jabłkowy białko sojowe skrobia ryżowa sól substancja zagęszczająca: guma guar, guma karobowa środek zakwaszający: kwas winowy konserwant: sorbinian potasu Może zawierać śladowe ilości białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30269 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2931 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1460 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5505 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności.  Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6055 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • [...] pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, bardziej do białka jajek. Będzie zatem białkiem, bardziej uniwersalnym i jako takie sprawdzi się również jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2238 Data: 2022-12-09 07:06:45
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np. 24.2% stanowiła skrobia kukurydziana (samo zdrowie), 20% olej kukurydziany, 7% dekstroza (cukier), syntetyczne polisacharydy, mieszanka chemicznych soli, białko sojowe itd. Aha, chciałbym zobaczyć, co by się stało z ludźmi, których by faszerowano taką „prozdrowotną” dietą. Już bez karagenu spowodowałaby ona większość znanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4818 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9467 Data: 2019-08-03 08:20:27
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1247 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35479 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • [...] można jeść bezkarnie, to się mylił. Parówki, niezależnie od tego, z czego są złożone, na chwilę obecną zawsze są kiepskim produktem. Jedną z roślinnych propozycji są Parówki sojowe klasyczne z Go Vege. Wyglądają jak parówki, mają konsystencję parówki, nawet trochę pachną jak parówki. A jak smakują? Nie uwierzycie, ale smakują jak parówki. Już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4825 Data: 2022-11-02 09:31:34
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 767 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB Abstracts zostały przeszukane do 1 lipca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2459 Data: 2019-08-12 07:52:05